Badanie ankietowe dotyczące oceny przepisów dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Enterprise Europe Network przy Toruńskiej Agencji Rozwoju Regionalnego zachęca Państwa do udziału w realizowanym na zlecenie Komisji Europejskiej, badaniu ankietowym SME PANEL, którego celem jest zebranie opinii od firm z sektora MŚP nt. oceny przepisów dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Do materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zalicza się opakowania żywności, jak również naczynia i przybory kuchenne oraz elementy zastawy stołowej, takie jak sztućce, filiżanki, kubki i szklanki, talerze, miski itd. Mogą się do nich zaliczać również wyroby, które pierwotnie nie były przeznaczone do kontaktu z żywnością, lecz można przewidywać, że mimo to wejdą w kontakt z żywnością. Ponadto materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością obejmują materiały wykorzystywane w profesjonalnych procesach produkcji, przygotowywania, przechowywania i dystrybucji żywności – od taśm przenośnikowych wykorzystywanych w produkcji czekolady do cystern przewożących mleko. Do produkcji materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością można wykorzystać wiele różnych rodzajów materiałów, w tym tworzywa sztuczne, papier, gumę, metal i szkło, ale również kleje, farby drukarskie i powłoki stosowane w celu wykończenia wyrobów końcowych, jak również materiały kompozytowe.

Głównym celem, jakiemu mają służyć unijne przepisy dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, jest stworzenie podstaw do zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi i interesów konsumentów. Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 nakłada na przedsiębiorstwa wymóg wytwarzania materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w kontrolowanym środowisku, tak aby ich produkcja odbywała się według stałych zasad i zgodnie z rygorystycznymi normami, a także, aby materiały te:

  • nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia ludzi oraz
  • nie powodowały niemożliwych do przyjęcia zmian w składzie żywności ani pogorszenia jej cech organoleptycznych – na przykład smaku i zapachu.

Wspomniane rozporządzenie dotyczy wyłącznie bezpieczeństwa materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w odniesieniu do przenikania do żywności chemikaliów z takich materiałów.
W jego przepisach nie określono żadnych wymogów higienicznych dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością; nie odnoszą się one również do odpadów z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością ani do wpływu takich materiałów na środowisko, które to kwestie są uregulowane w innych przepisach UE.

Celem rozporządzenia jest również zapewnienie efektywnego funkcjonowania rynku Unii Europejskiej, tj. uniknięcie wprowadzenia ograniczeń lub ceł. Więcej informacji można znaleźć na naszej stronie internetowej: https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials_en.

Otrzymane za pośrednictwem ankiety, opinie i wnioski posłużą Komisji Europejskiej za podstawę do wprowadzania ewentualnych zmian, czy poprawek do przepisów/zasad odnoszących się do tej tematyki.

Link do ankiety

Prosimy o wypełnienie Ankiety do 30 kwietnia 2019 r.

 

Z góry dziękujemy za Państwa wkład i poświęcony czas!